Odgovori na računovodska vprašanja

Pri izpolnjevanju potnih nalogov se sprašujem: Ali moram vedno vnesti tudi plačnika potnih stroškov, delovno mesto voznika po nalogu katere osebe ?

Da, našteti podatki so obvezni, čeprav se ponavljajo v primeru vedno ene in iste oseba na potnih nalogih. Lažje je, da si omislite program potni nalogi Digital Logic. Program vam avtomatično predlaga in vnese podatke, ki ste jih omenili. Lahko si tudi preverite kateri podatki so obvezni na potnem nalogu in splošen opis potnih nalogov.

 

Imam trgovino. Prodaja se izključo fizičnim osebam - končnim potrošnikom. Kako je s pravilnikom o varstvu osebnih podatkov? Ali ga noram imeti?

Najverjetneje ne. V primeru, da  se od strank zbira osebne podtke: EMŠO, davčna, telefonska, registrska št. vozila, ...,  pa je potrebno pripraviti pravilnik o varstvu osebnih podatkov. Informacije: andreja@digital-logic.si .

 

Imam osebno vozilo v osnovnih sredstvih podjetja. Ali si lahko odbijam DDV od servisnih storitev in od bencina?

Ne. Na podlagi 66. člena ZDDV nimate pravice do odbitka DDV-ja v povezavi z osebnimi vozili, ki niso namenjena opravljanju dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanja v najem in zakup, ter za nadaljno prodajo, vozil, ki se uporabljajo v avtošolah, kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti ter nekaj dodatnih posebnosti.

Ko registriram s.p. na AJPES ali preko e-VEM; Kdaj lahko začnem poslovati ?

V primeru, da so vsi podatki pravilni se računi lahko začneje izdajati že naslednji dan.

Rad bi si znižal stroške računovodstva?

Možnosti je več. Lahko več podatkov začnete vnašati sami ali pa si omislite brezpapirno računovodsto.

Kako je z brezpapirnim računovodstvom, kako sploh to poteka?

Po dogovoru in podpisu pogodbe se na vaš računalnik inštalirajo potrebni programi, ki jih potrebujete za poslovanje. Dobite ustrezno podporo in nauči se vas pravilna uporaba programov, ter se vas usposobi, da znate vnašati podatke, ki so določeni v pogodbi in ki jih programi omogočajo. Naučimo vas, kako se kontrolirajo podatki in z naše strani se vrši dodatna kontrola nad vnešenimi podatki. Ob koncu meseca naredimo obračun DDV. Ko sporočite podatke o izplačilu plač, se le te pripravijo in obrazci, poročila in plačilni nalogi pošljejo po elektronski pošti na vaš naslov. Ob koncu leta se pripravijo in oddajo podatki za odmero dohodnine, vzdrževani družinski člani, bilance, M4/M8 obrazci.

Podrobnejši opis e-računovodstva in opis kako sploh poteka brezpapirno računovodstvo.

 

V kolikor se odločim za brezpapirno računovodstvo in kasneje ugotovim, da nimam časa?

Vedno se lahko s predhodnim dogovorom preide na klasično računovodstvo. V skrajnem primeru se lahko dokumentacija pošlje po pošti v naše podjetje in opravimo knjiženja.

Podrobnejši opis e-računovodenja in opis kako sploh poteka brezpapirno računovodenje.