Odgovori na računovodska vprašanja

 Pri izpolnjevanju potnih nalogov se sprašujem: Ali moram vedno vnesti tudi plačnika potnih stroškov, delovno mesto voznika in po nalogu katere osebe ?

Da, našteti podatki so obvezni na izpolnjenih potnih nalogih, četudi se lahko ponavljajo vedno ene in iste osebe, ena in ista delovna mesta na potnih nalogih. Lažje je, da si omislite program potni nalogi. Program vam avtomatično predlaga in vnese predlagane podatke, ki ste jih omenili ali pa si ga skopirate iz že vnešenega - predloge. Lahko si tudi preverite kateri podatki so obvezni na potnem nalogu.

 Imam trgovino. Prodaja se izključo fizičnim osebam - končnim potrošnikom. Kako je s pravilnikom o varstvu osebnih podatkov? Ali moram imeti pravilnik?

Najverjetneje ne. V primeru, da se od strank zbira osebne podtke: EMŠO, davčna, telefonska, registrska št. vozila, ..., pa je potrebno pripraviti pravilnik o varstvu osebnih podatkov. Obstaja zakon GDPR, ki določa od 1.5.2018 način rokovanje z osebnimi podatki fizičnih oseb. Informacije: andreja@digital-logic.si  .

 Imam osebno vozilo v osnovnih sredstvih podjetja. Ali si lahko odbijam DDV od servisiranja avtomobila v avtomehanični delavnici in od nakupa goriva na bencinski črpalki?

Ne. Na podlagi 66. člena ZDDV nimate pravice do odbitka DDV-ja v povezavi z osebnimi vozili, ki niso namenjena opravljanju dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanja v najem in zakup, ter za nadaljno prodajo, vozil, ki se uporabljajo v avtošolah, kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti ter nekaj dodatnih posebnosti.

 Ko registriram s.p. na AJPES ali preko SPOT (e-VEM); kdaj lahko začnem poslovati ?

V primeru, da so vsi podatki pravilni se računi lahko začneje izdajati že naslednji dan. V primeru, da poslujete z gotovino, si je potrebno zagotoviti certifikat za davčno blagajno (edavki) in program za izdajo davčno potrjenih računov. V primeru manjšega obsega poslovanja pa si lahko zagotovite vezano knjigo, ki jo dobite v knjigarni in kasneje vnesete na eDavke podatke o prometu.

 Rad bi si znižal stroške računovodstva?

Najhitreje je, da pomagate računovodstvu in določene podatke vnašate sami. Se pravi vse prejete račune in druge dokumente poskenirate in dodate v računovodski sistem in jih opremite s podatki (več računovodskih podatkov - bolje). Računovodstvo prevzame dokumente in dokumente hitreje poknjiži do konca. Lahko tudi koristite računovodski sistem - elektronski arhiv za pregledovanje dokumentov. V računovodstvo enostavno ni potrebno odnašati papirjev, ker vse poteka po elektronski poti.

Brezpapirno računovodstvo je podobna in druga možnost. S tem, da čimveč opravil naredite sami in v računovodstvu kontrolirajo samo kritične dogodke: obračun DDV, izdelava bilanc, REK obrazci pri plačah, dohodninska poročila zaposlenim, kontrola podatkov za ZPIZ.

 V kolikor se odločim za brezpapirno računovodstvo in kasneje ugotovim, da nimam časa?

Vedno se lahko s predhodnim dogovorom preide na klasično računovodstvo. V skrajnem primeru se lahko dokumentacija pošlje po pošti v naše podjetje in opravimo knjiženja. Podrobnejši opis e-računovodenja in opis kako sploh poteka brezpapirno računovodenje.