Davčno potrjevanje računov

Davčno potrjen račun prosim

Z 2.1.2016 je potrebno vse gotovinske račune davčno potrditi. Se pravi je potrebno priskrbeti ustrezne računalniške programe oz. registrske blagajne, ki pred izpisom avtomatično potrjujejo izdane gotovinske račune (plačane z gotovino, bančno kartico, vrednostnim bonom, itd). Lahko pa si omislite knjigo vezanih računov (dobite jo v knjigarni), katero ročno izpolnjujete in kasneje ročno vnašate in potrjujete preko internetnega portala FURS-a (e-davki).

 

Ali je izpisan račun fiskaliziran se vidi z izpisano kodo na računu in izpisano ZOI in EOR kode. EOR koda je koda, ki je vrnjena s strani FURS-a in potrjuje da je račun dejansko fiskaliziran. Fiskaliziran račun pa je lahko izpisan na blagajniški papir ali na A4 papir.

Pred davčnim potrjevanjem računov je potrebno pridobiti namensko digitalno potrdilo za davčne blagajne ter registrirati poslovni prostor. Poslovni prostor je lahko stalni na določenem naslovu (naslov, številka stavbe, številka dela stavbe) ali premični (potujoča prodajalna s kombijem, štant na sejmu itd).

 

Pomembno pri davčnem potrjevanju računov Pomembno:

  • večkratni izpis računa je potrebno številčiti vsako izpisano kopijo računa - in to izpisati na računu za katero zaporedno kopijo gre
  • računalniški program mora voditi točne čase vseh izpisanih kopij računov - podatek mora biti na voljo inšpektorjem
  • naknadnega dopisovanja kupca in davčne številke podjetja ni več mogoče - potrebna je stornacija in ponovni vnos novega računa
  • v poslovanici je potrebno na vidno mesto izobesiti opozorilo - vklopi razum, zahtevaj račun
  • za uspešno izdajo davčno potrjenega računa je nujno potrebna internetna povezava
  • pri davčnem potrjevanju se potrebuje digitalno potrdilo, ki se ga pridobi na e-davkih (najpogosteje računovodja) : ni potrebno čakanja
  • davčno potrditi je mogoče račune v roku 2 delovna dneva od izdaje računa (datum računa), za kasnejše fiskalizacijo bo potrebno imeti pisno dokazilo o izpadu : izpad internet povezave, okvara računalnika itd.
  • vsak račun mora izdati blagajnik, ki se tudi izpiše na računu (ime priimek ali začetnici ali njegova enolična oznaka) in ima veljavno davčno številko (katera se nikakor ne sme izpisati na računu)
  • potrebno je dopolniti interni akt, ki vsebuje popisane elektronske naprave in njihovo trodelno številčenje
  • naknadno potrjevanje davčno nepotrjenih računov ni mogoče - npr. se izda A4 veliki račun za plačilo po TRR in potem stranka prinese gotovino čez kakšen mesec

 

Račun je lahko izpisan na blagajniškem tiskalniku (ozek papir) ali na A4 velikem računu.  Program, ki omogoča davčno potrjevanje in izpis velikih A4 računov in izpis ozkih blagajniških računov se najde na digiprogrami.si.

 

FURS - davčno potrjevanje računov - vprašanja in odgovori

 

   Davčno potrjen račun        Vklopi razum zahtevaj račun