Davčno potrjevanje računov

Davčno potrjen račun prosim

Z 2.1.2016 je potrebno vse gotovinske račune davčno potrditi. Se pravi je potrebno priskrbeti ustrezne računalniške programe oz. registrske blagajne, ki avtomatično potrjujejo izdane gotovinske račune. Lahko pa si omislite knjigo vezanih računov, ki jih ročno vnašate in potrjujete preko internetnega portala FURS-a (e-davki).

 

Ali je izpisan račun fiskaliziran se vidi z izpisano kodo na računu in izpisano ZOI in EOR kode. EOR koda je koda, ki je vrnjena s strani FURS-a in potrjuje da je račun dejansko fiskaliziran. Fiskaliziran račun pa je lahko izpisan na blagajniški papir ali na A4 papir.

Pred davčnim potrjevanjem računov je potrebno pridobiti namnsko digitalno potrdilo za davčne blagajne ter registrirati poslovni prostor.

 

Pomembno pri davčnem potrjevanju računov Pomembno:

- večkratni izpis računa je potrebno številčiti vsako izpisano kopijo računa

- računalniški program mora voditi točne čase vseh izpisanih kopij računov

- naknadnega dopisovanja kupca in davčne številke podjetja ni več mogoče - potrebna je stornacija in ponovni vnos novega računa

- v poslovanici je potrebno na vidno mesto izobesiti opozorilo - vklopi razum, zahtevaj račun

- za uspešno izdajo davčno potrjenega računa je nujno potrebna internet povezava

- davčno potrditi je mogoče račune v roku 2 delovna dneva od izdaje računa (datum računa), za kasnejše fiskalizacijo bo potrebno imeti pisno dokazilo o izpadu : izpad internet povezave, okvara računalnika itd.

- vsak račun mora izdati blagajnik, ki se tudi izpiše na računu in ima veljavno davčno številko (vendar se nikakor ne sme izpisati na računu)

- potrebno je dopolniti interni akt, ki vsebuje popisane lektronske naprave in njihovo trodelno številčenje

 

FURS - davčno potrjevanje računov - vprašanja in odgovori

 

   Davčno potrjen račun        Vklopi razum zahtevaj račun